בישראל דגים נחשבים למזון פופולרי גם בקרב אלו שנמנעים מאכילת בשר, ואכן ע"פ הנתונים הידועים הישראלים צורכים בשנה כ-150 אלף טון דגים (לא כולם מבריכות מישראל, חלקם מיובאים). אכילת דגים נחשבת לבריאה בקרב צרכנים רבים בשל היותה מכילה מספר רכיבים בריאותיים כגון: אומגה 3 בכמות גבוהה יחסית, חומצות שמן ועוד. מבלי להרחיב על יתרונותיהם של דגים כאלו ע"פ אחרים, יש לדעת כי הדג הנפוץ בישראל הינו דג "אמנון" או בכינוי המקורי שלו "מושט". דג זה כמעט ואינו מכיל אומגה 3. אך לא רק סוג זה, למעשה כמעט כל סוגי הדגים הגדלים באזורי ים התיכון כמעט ואינם מכילים אומגה 3, רק אלו המגיעים מבריכות דגים עמוקות וקרות..

מה לגבי הסכנות שבדגים?
ובכן חוקרים רבים מצביעים על כך שלצריכת דגים השפעות שליליות רבות, כמו העובדה כי דגים מכילים שומנים וכולסטרול. כמו כן, רבים טועים וחושבים כי בדגים יש חלבונים וכדומה, אך להפך הוא הנכון. למעשה דגים אינם מכילים חלבונים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. סכנה נוספת ומוכרת לרבים בצל הפרשייה שקרתה לא מזמן בסניף ארומה ת"א, שבה דגים אשר לא אוחסנו כראוי גרמו נזקים אשר הובילו לאשפוז.
ואלו עוד סכנות יש? לאור העובדה כי בריכות הדגים אשר בראשם האוקיינוס ומי ים התיכון המכילים כמויות פלסטיק אשר נכנסות לגופם של הדגים, נוצר מצב שאכילת דגים מגיעה יחד עם פלסטיקים ואף גרוע מכך, גם מי נהרות ביוב ומשפכים עצומים המובלים הישר לתוך הים ימצאו עצמם בתוך גופו של הדג ולאחר מכן בקיבתו של האדם האוכלם. מחקרים נוספים מצביעים גם על הקשר בין החלשת מערכת החיסון, שיבוש מערכת ההורמונים באדם וכן פגיעה בתפקוד הכבד אשר נובעת מחשיפת חומרים מזיקים אלו לגוף האדם. כמו כן משרד הבריאות הישראלי והאמריקאי מצביעים על צריכת דגים כמקור די מרכזי למחלות אלו.
המטרה במאמר זה היא לא להפחיד אתכם מאכילת דגים, אלא להציג את העובדות כפי שהן ולכן ע"פ המלצות חוקרים ברחבי העולם, רצוי להימנע מצריכה מופרזת של דגים אשר עלולים לגרום נזקים לאדם החל מזיהומים וחיידקים, ועד לכימיקלים ורעלים העלולים להימצא בדגים.

אז עדיף בשר בקר או דגים?
כאשר משווים דגים מול בשר בקר לדוגמא, לדגים יש יתרונות קלים על צריכת בשר וזאת בעיקר בגלל הסיבה כי בשר מעובד עלול לגרום למחלות שונות כמו סרטן ומחלות לב. כבר הרחבנו במאמר אחר על בשר מעובד מוזמנים לקרוא.
אם אתם מחפשים תחליפים לדגים או במילים אחרות תחליפים לאומגה 3, דעו כי ישנן פתרונות רבות כמו אכילת חומוס, אפונה, דגים ועוד אשר מכילים חלבונים וחומרים חשובים ונטולי שומן וכולסטרול. תחלופה מומלצת נוספת לאומגה 3, הינה אכילת אגוזי מלך, זרעי פשתן, זרעי צ'יה אשר תמצאו בכל מכולת הקרובה לביתכם והיא מתאימה גם לנשים בהריון ומניקות הזקוקות למינון גבוה יותר של רכיב זה.